Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Stenen boogbrug

Een houten brug is het gemakkelijkst te maken. Duurder maar veel steviger is een stenen brug. Voor hun militaire wegennet hebben de Romeinen al veel bruggen gebouwd, waarvan er heel wat nu nog te zien zijn. Over de Utrechtse grachten liggen boogbruggen, die hun oorsprong al in de middeleeuwen vinden. Pas door de toepassing van moderne materialen als beton, kwamen andere soorten boogbruggen op.
Het belangrijkste deel van een stenen boogbrug is het gewelf, tot in de 13e eeuw steeds een tongewelf in de vorm van een rondboog. Daarnaast wordt dan ook de spitsboog toegepast nog later de korf- en de segmentboog. Over het gewelf kan men de overkant bereiken en er bestaan bruggen die uit niet veel meer dan hun gewelf bestaan. Meestal ligt het brugdek dicht boven de kruin van het gewelf, naar de bruggenhoofden toe rust het wegdek op een steeds dikker pakket aarde.
Wanneer de stenen boogbrug meerdere bogen heeft, kan de overspanning verschillen. Vaak is de middelste breder er dus hoger, waardoor het brugdek klimt en daalt.

Tekst: Jean Penders (06-2007). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders